Pappilan mummo pyysi ohjetta Takkatulesta tekemiini lapasiin. Ohjeen löysin Novitan sivuilta, näkyypä olevan lehdestä 2009 (itsellänikin se lehti näyttäisi olevan, mutta jotenkin oli helpompi etsiä ohje netin syövereistä).  Omat ja äidin lapaset tein siis Purosta, naisten ohjeella. Aikaisemminhan olin tehnyt Purosta ihan tavalliset aikuisen lapaset itselleni ja kun pesin ne 40 asteessa ne huopuivat lapsen käteen sopivaksi, n. 6 vuotiaalle tytölle menivät.

Koska ohje on Novitan sivuilta vapaasti saatavilla, uskallan kopioida ohjeen tähän. 


Neulotut ja huovutetut lapaset
Koko                lapsi nainen    mies
Langanmenekki (g)
Novita Puro         100   100        150
tai Huopanen         100 150       150
Sukkapuikot Novita nro 8 tai käsialan mukaan
Tiheys 12 s ja 15 krs sileää neuletta = 10 cm.
Mallineule:
Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein 

Ohjeessa on huomioitu n. 40 % kutistuminen alkuperäisestä koosta 

Luo 36(40)44 s. Jaa silmukat neljälle puikolle, 9(10)11 s kullekin. Neulo alkuun 1 krs nurin ja jatka sitten sileää oikeaa neuletta suljettuna neuleena. Kun työn korkeus on 15(18)21 cm, merkitse peukalon paikka. Neulo puikon alussa 1 s ja seuraavat 7(8)8 s erivärisellä langalla. Siirrä neulotut silmukat takaisin neulottavana olevalle puikolle ja neulo kerros loppuun. Kun työn korkeus on peukalosta mitattuna 18(20)22 cm, aloita kärkikavennukset. Neulo I ja III puikon alussa 2 s oikein yhteen ja II ja IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee kavennukset joka krs:lla kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, vedä avonaisten 8 s:n läpi ja kiristä kärki kiinni. Päätä lanka hyvin. Peukalo: poista merkkilanka ja poimi silmukat 3 puikolle. Poimi peukalon molemmista sivuista 1 lisäsilmukka. Työssä on 15(17)17 s. Kun peukalon pituus on 9(11)13 cm, aloita kavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja kiristä. Päätä lanka hyvin. Neulo toinen lapanen edellisen peilikuvaksi.

Viimeistely 
Huovuta lapaset pesukoneessa. Käytä kirjopesuohjelmaa 40 °C ja tavallista pyykinpesuainetta. Laita koneeseen lisäksi vähän muuta pyykkiä kuten esim. kaksi pyyheliinaa. Varo kuitenkin täyttämästä konetta liikaa. Eri pesukoneissa villa voi huopua eri tavalla. Ennen kuin laitat lapaset koneeseen, laita kämmenosan sekä peukaloiden sisään esim. pakastepussi tasona, jotta peukalot eivät huovu kiinni. Pesun jälkeen lapaset ovat epämääräisen näköiset möykyt, mutta ne pitää muotoilla oikeisiin mittasuhteisiin voimakkaasti vetämällä ja käsissä muotoilemalla. Jos lapaset ovat liian isot, voit toistaa pesukäsittelyn uudestaan. Valmiiden lapasten pesu 30° villapesussa.